Sajūtas ir, ka tik tiešam mēs braucam uz svētkiem, taču iekšēji ir neliels uztraukums un liela atbildības sajūta. Lielais fiziskais darbs ir izdarīts, visi tehniskie darbi ir izdarīti, principā šeit mēs braucam atrādīt savu darbu – gan vasaras treniņos, gan spēku trasē un tehniskajos jautājumos.

Salikām visu nepieciešamo līdzi un, protams, arī MSĢ direktora dāvināto rupjmaizi un medu, lai gan treneriem, gan sportistiem pietiek spēks.

Ceļš, protams, nogurdinošs – kopā no Latvijas, lai tiktu līdz OS ciematam, aizņēma vairāk kā 24 stundas. Ieradāmies ciematā vakarā tāpēc nekādas lielās emocijas nebija, tik cik aiziet paēst un doties atpūsties. Nākošajā dienā paredzēta sportistiem trases apskate un viegls fiziskais treniņš. Treniņu apstākļi šeit bija ļoti labi. Pārējās dienās grafiks bija –  5.30 ceļamies, 6.00 ir brokastis, 6.30 autobuss mūs ved uz trasi (apmēram 45km – 45 min), 8.30 sākas treniņi trasē. Visi treniņbraucieni notiek pa disciplīnām (treniņā brauc tikai puišu vieninieki no visām valstīm, nākošajā grupā visas meitenes no visām valstīm, utt.). Tādejādi mums, kā treneriem bija jābūt uz visām grupām un sportistiem pašiem jāseko līdzi dienas plānam, lai nenokavētu autobusu uz trasi. Pirmajā trases treniņu dienā visiem sportistiem bija 3 sistemātiskie braucieni, kas nozīme, ka trasi veic no nedaudz zemāka starta, lai ar to varētu aprast, braucot lēnāk.

Kopumā sportistiem līdz sacensībām tika atvēlēti 3 sistemātiskie plus 6 braucieni no savām starta vietām. Šis cipars ir ļoti neliels, it īpaši sportistiem, kas šeit ir pirmo reizi, tāpēc arī treneriem maksimāli vienkāršoti un kopīgi ir jāmāk sastrādāties un iedot sportistiem nepieciešamo info par trases līnijām. Tieši tāpat ar tehniku – pielāgojām un meklējām ātrāko risinājumu konkrētā brīdī kopīgi vienojoties. Treniņos gāja visādi – gan ļoti labi, gan arī ne tik labi. Šajā trasē īpaši svarīgs bija starta izrāviens, ja tas nav konkurētspējīgs ar pārējiem, šajā trasē pa medaļām cīņa nebija iespējama.

Organizatoriskā ziņā viss bija augstā līmenī, atklāšanas ceremonija man personīgi ļoti patika. Viss bija pārdomāts un pašās beigās sportisti varēja kopīgi iztrakoties, kas ļoti piestāvēja jaunatnes spēlēm. Ļoti patika, ka atklāšanas ceremonijas laikā tika iepītas galvenās olimpisko spēļu vērtības, kas tika apspēlētas bērniem ļoti saprotami.

Par sacensībām es atskaiti nerakstīšu, bet sacensības, protams, ir svētki gan sportistiem, gan treneriem. Mums katram arī sacensībās tiek sadalīti uzdevumi, ko katrs treneris dara. Mans uzdevums bija sportistu uzlikt uz starta (pēdējais cilvēks ar ko komunicē pirms došanās trase). Šeit trenerim jājūt katrs sportists un jābūt mierīgam, lai sportistam neradītu lieku stresu. Braucienu analīze no manis nebūs – rezultāti redzami.

Apbalvošana bija ļoti svinīga un gaidīta arī treneriem. Ļoti patika Latvijas komandas iekšējais atbalsts ar novēlējumiem pirms starta un apsveikumiem un ovācijām to šķērsojot.

Sagaidīšana Latvijā bija ļoti iespaidīga un mīļa – daudz cilvēki, mediji, ziedi – tiešām SUPER! Redzēju sportistu acīs cik lepni viņi ir par paveikto un tas ir pats svarīgākais, tas ir viņu mirklis, kuru viņi izbauda.

Treneris Riks Kristens Rozītis

Foto: LOK/ Edijs Pālens/ LETA